Monday, May 7, 2018

SPEGHETTI AGLIO OLIO

SPEGHETTI AGLIO OLIO



BAHAN-BAHAN :

                500 G SPAGHETTI

                1 KG SEAFOOD (UDANG, SOTONG DAN KEPAH)

                1 CAWAN MINYAK ZAITUN (OLIVE OIL)

                3 ULAS BAWANG PUTIH (DIHIRIS)

                3 SUDU BESAR CHILI FLAKES

                3 SUDU BESAR OREGANO FLAKES

                3 SUDU BESAR PARSLEY FLAKES

                1 SUDU KECIL LADA HITAM

                1 SUDU KECIL GARAM

                1 KIUB PATI AYAM


CARA-CARA MEMBUATNYA :

                * Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk 

                   lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. 

                   Jangan buang air rebusan seafood ini.

                * Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga 

                   kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk 

                  air rebusan seafood.

                * Masukkan oregano, parsley dan chili flakes, lada hitam, 

                   garam dan pati ayam. Masukkan spaghetti dan seafood. 

                * Kacau hingga sekata.Siap untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment