SPEGHETTI AGLIO OLIO
SPEGHETTI AGLIO OLIO
BAHAN-BAHAN :
500 G SPAGHETTI
1 KG SEAFOOD (UDANG, SOTONG DAN KEPAH)
1 CAWAN MINYAK ZAITUN (OLIVE OIL)
3 ULAS BAWANG PUTIH (DIHIRIS)
3 SUDU BESAR CHILI FLAKES
3 SUDU BESAR OREGANO FLAKES
3 SUDU BESAR PARSLEY FLAKES
1 SUDU KECIL LADA HITAM
1 SUDU KECIL GARAM
1 KIUB PATI AYAM
CARA-CARA MEMBUATNYA :
* Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk
lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan.
Jangan buang air rebusan
seafood ini.
* Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga
kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk
air rebusan seafood.
* Masukkan oregano, parsley dan chili flakes, lada hitam,
garam dan pati ayam. Masukkan spaghetti dan seafood.
* Kacau hingga sekata.Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment