BOTOK-BOTOK IKAN
BOTOK-BOTOK IKAN
BAHAN-BAHAN:
* 5 EKOR IKAN KEMBUNG (DIBERSIHKAN) *
BAHAN KISAR HALUS :
4 ULAS BAWANG PUTIH
8 BIJI BAWANG MERAH KECIL
1 INCI HALIA
1 INCI KUNYIT HIDUP
3 BIJI BUAH KERAS
6 BATANG SERAI
1/2 INCI LENGKUAS
1 KIUB PATI IKAN BILIS
BAHAN LAIN :
1/2 CAWAN PATI SANTAN
2 SUDU BESAR KERISIK
2 SUDU TEH JU ASAM JAWA
3 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN
2 HELAI DAUN KUNYIT
1 GENGGAM PUCUK DAUN KESUM (DIHIRIS HALUS)
2 SUDU KECIL GULA
1 SUDU KECIL GARAM
BAHAN LAPIS :
DAUN PISANG
PUCUK UBI, BETIK, BUAS,MENGKUDU
CARA-CARA MEMBUATNYA :
* Satukan bahan kisar dengan bahan lain, kecuali bahan
dihiris halus.
Masak dalam kuali sehingga bahan jadi pekat. Kemudian,
masukkan bahan hiris dan gaul hingga rata. Matikan api,
angkat dan ketepikan.
* Ikan dibersihkan dan di potong dua setiap seekor@
boleh juga letak seekor terus. Lumur dengan sedikit
garam
dan ketepikan sebentar. Sesudah itu, siapakn sehelai daun
pisang berukuran (10x10). Letakkan bahan lapis diatas
daun pisang.
* Selepas daun pisang telah dilapis, letakkan sedikit
rempah
diatasnya dan diletakkan ikan.
* Boleh diisi lagi rempah dan daun-daun tersebut diatas
ikan. Ratakannya.
* Kemudian, bungkus dan sematkan kiri dan kanan daun
pisang dengan lidi.
* Kukus di atas air yang mendidih selama 20-30 minit
No comments:
Post a Comment