Monday, May 7, 2018

KERABU PUCUK PAKU KAMPUNG



KERABU PUCUK PAKU



BAHAN-BAHAN :

            400 GRAM PUCUK PAKU (POTONG DAN CELUR HINGGA 

            MASAK - TOSKAN)


BAHAN TUMBUK

           1 CAWAN KELAPA PARUT
           1/2 LABU BAWANG BESAR (MAYANG)
           4 BIJI LIMAU KASTURI (PERAH JUSNYA)
           1 SUDU TEH GARAM
           1 SUDU TEH GULA
           3 ULAS BAWANG PUTIH (GORENG)
           5 BIJI BAWANG MERAH (GORENG)
           10 BIJI CILI PADI MINYAK
           3 SUDU MAKAN UDANG KERING (RENDAM HINGGA LEMBUT)


CARA-CARA MEMBUATNYA :

           * Campurkan bahan tumbuk dengan kelapa parut. Gaul sebati. 

           * Masukkan pucuk paku dalam sebuah bekas.
              Campurkan kelapa parut yang telah digaul tadi, bawang besar,
              garam, gula dan jus limau kasturi.

           * Gaul dan boleh terus dihidangkan

           





No comments:

Post a Comment