KEKUNINGAN DURIAN CREPE
DURIAN CREPE
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A
15GM TEPUNG HONG KONG
25GM TEPUNG JAGUNG
12GM TEPUNG UBU KENTANG
12GM TEPUNG UBI KAYU
7GM TEPUNG KASTARD
20GM GULA AISING
SECUBIT GARAM
BAHAN B
15GM MINYAK MASAK
250GM AIR
1 SUDU TEH ESEN VANILA
6 BIJI TELUR
1/2 SUDU MAKAN PEWARNA KUNING@WARNA LAIN
CARA-CARA MEMBUAT :
* Sebatikan bahan A, masukkan bahan B sedikit demi sedikit.
Kacau sehingga
sebati dan adunan tidak bergentil dn tapiskan. ( kacau
dengan senduk sahaja )
* Menggunakan kuali kecil, isi minyak dan ratakan untuk buat
kulit crepe
(macam buat lempeng jangan tebal kulit nye) ratakan
adunan menjadi bulatan
FILLING KASTARD
BAHAN A : 200GM SUSU SEGAR (DUTCH LADY)
: 50GM WHIPPING CREAM (PRIDE VALUE)
BAHAN B: 25GM TEPUNG KASTARD
: 45GM GULA KASTOR (KISAR)
: 2 BIJI KUNING TELUR
: 30GM SUSU SEGAR
#Satu-satu kacau dan ratakan bahan
BAHAN C : 250GM WHIPPING CREAM
CARA-CARA MEMBUAT :
* Double boil kan bahan A sampai mendidih
* Masukkan bahan B, kacau hingga adunan pekat dan
sejukkan
* Pukul whipping cream sampai kembang.
* Campurkan dalam kastard (A十B) tadi
* Isi kastard dan isi durian
No comments:
Post a Comment